Restanten van een hevige veldslag in de vorm van kogelhulzen, of het spaarpotje van een Romeinse legionair: de grond onder onze voeten bevat allerlei sporen van een rijk en tastbaar verleden. De Archeologiedagen zijn jouw kennismaking met dit verleden en gaan dit jaar door op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 oktober. Plaats van de afspraak voor onze regio is Heist-op-den-Berg, waar je meer te weten komt over de vroegste bewoners en over metaaldetectie.

Op 8 en 9 oktober kan je in de Bibliotheek van Heist een fototentoonstelling bezoeken over bewoningssporen uit de ijzertijd en de Romeinse periode. Deze sporen kwamen tijdens de bouw van de nieuwe sporthal en de sloop van het oude zwembad aan de Lostraat aan het licht. De opgravingen die het archeologische bureau All-Archeo bvba toen uitvoerde, vertellen ons meer over het dagelijks leven van onze voorgangers, hun gebouwen en gebruiksvoorwerpen. Je kan deze tentoonstelling bezoeken op vrijdag van 16u tot 19u, en op zaterdag van 10u tot 14u.

Naast publieke leveren ook privé-initiatieven een belangrijke bijdrage aan de reconstructie van het verleden. Denk daarbij aan erfgoedorganisaties, zoals heemkringen, maar ook aan magneetvissers en metaaldetectoristen, zoals Erik Ceuppens. Erik toont je in de Sint-Jan Baptistkerk te Schriek een greep uit zijn eigen collectie. Hij vertelt je graag meer over hoe hij te werk gaat en je ontdekt er ook hoe de IOED je als metaaldetectorist ondersteunt. Je kan deze collectie bezichtigen op zaterdag en zondag van 13u tot 17u.


De Archeologiedagen zijn een initiatief van het Forum Vlaamse Archeologie en de Vlaamse provincies.

Wil je graag ontdekken welke andere initiatieven je kan bezoeken tijdens de Archeologiedagen? Ontdek hier wat er in onze regio nog op het programma staat.