Vanaf zondag 11 september, Openmonumentendag, lanceert Berg en Nete een nieuwe fiets- en wandeltocht doorheen Schriek, een landelijke deelgemeente van Heist-op-den-Berg.

Je fietst of wandelt doorheen de wijde natuur van Schriek. Onderweg passeer je verschillende plaatsen die belangrijk waren in het rijke verleden van dit typische oud-Kempische dorp en het nabije gehucht Grootlo. Zo bezoek je onder meer de Uylenhoeve: volgens legenden een ‘roversnest’ waar kinderen ontvoerd werden. De realiteit lag natuurlijk wel wat anders, maar ‘de Uil’ blijft tot op vandaag een vaak gebruikt Schrieks symbool. Ook de Oude kapel van Grootlo staat op het programma. Een gebouw dat haar naam niet heeft gestolen: dit pand dateert maar liefst van de 13de eeuw en werd opgericht door de ridders van Pitzenburg.

Kers op de taart is de site van het voormalige kasteeldomein van Schriek. Dit was de thuisbasis van de vroegere heren van Schriek. Door de eeuwen heen vormden zij het domein om tot een imposant hof, met tuinen in Engelse landschapstijl of geometrische Franse stijl, waterpartijen, boomgaarden en zelfs een doolhof. Vandaag resten hiervan enkel nog de kasteelhoeves en een deel van de vroegere slotgracht.

Dit en nog veel meer leuke weetjes krijg je tijdens de tocht voorgeschoteld via de Erfgoedapp van Faro. De tocht zelf is 20 km lang, maar je kan ook kiezen voor een verkorte versie van 12 km. Start- en eindpunt is de Sint-Jan Baptist kerk van Schriek. Alvast veel plezier!

QR_code
Download de Erfgoedapp op je smartphone via deze link.
Open daarna de tour door hier te klikken.

Heb je de Erfgoedapp al?
Scan dan de QR-code hiernaast om de tour te starten.