Ontdek fascinerende plekjes uit het Schrieks verleden

Vanaf zondag 11 september, Openmonumentendag, lanceert Berg en Nete een nieuwe fiets- en wandeltocht doorheen Schriek, een landelijke deelgemeente van Heist-op-den-Berg.

Je fietst of wandelt doorheen de wijde natuur van Schriek. Onderweg passeer je verschillende plaatsen die belangrijk waren in het rijke verleden van dit typische oud-Kempische dorp en het nabije gehucht Grootlo. Zo bezoek je onder meer de Uylenhoeve: volgens legenden een ‘roversnest’ waar kinderen ontvoerd werden. De realiteit lag natuurlijk wel wat anders, maar ‘de Uil’ blijft tot op vandaag een vaak gebruikt Schrieks symbool. Ook de Oude kapel van Grootlo staat op het programma. Een gebouw dat haar naam niet heeft gestolen: dit pand dateert maar liefst van de 13de eeuw en werd opgericht door de ridders van Pitzenburg.

Kers op de taart is de site van het voormalige kasteeldomein van Schriek. Dit was de thuisbasis van de vroegere heren van Schriek. Door de eeuwen heen vormden zij het domein om tot een imposant hof, met tuinen in Engelse landschapstijl of geometrische Franse stijl, waterpartijen, boomgaarden en zelfs een doolhof. Vandaag resten hiervan enkel nog de kasteelhoeves en een deel van de vroegere slotgracht.

Dit en nog veel meer leuke weetjes krijg je tijdens de tocht voorgeschoteld op je gsm via de ErfgoedApp van Faro. De tocht is 20 km en loopt bijna volledig langs verharde wegen. Je kan ook kiezen voor een verkorte versie van 12 km. Alvast veel plezier!

QR_code

Praktisch:

  • naam: Het Verdwenen Verleden van Schriek
  • afstand: 20 km | optie 12 km
  • duurtijd: 3u 45min (wandelen) | 2u 30min (fietsen)
  • locatie: Sint-Jan Baptist kerk, Leo Kempenaersstraat 28, Schriek

 
Heb je de ErfgoedApp al geïnstalleerd? Scan dan de QR-code om de tour te starten.
Nog geen ErfgoedApp? Zoek ernaar in Google Play, de Apple App Store, of download de app via deze link.