Ondersteuning erfgoedorganisaties

Berg en Nete ondersteunt maar al te graag initiatieven van lokale erfgoedorganisaties die het onroerend erfgoed van onze regio in de kijker zetten.

Voorbeelden hiervan zijn de lezing over de geschiedenis van de Heistse Berg, die eind 2022 werd georganiseerd door Heemkring Die Swane. Verder lanceerde de IOED tijdens Open Monumentendag 2023 een virtueel-begeleide wandeling in het park rond het Berlaarhof. Dit initiatief kwam mee tot stand en werd geïnspireerd door een event over een voormalige inwoner van dit hof, dat georganiseerd werd door lokale erfgoedspelers.

Daarnaast houden we steeds een vinger aan de pols voor lokale initiatieven rond onroerend erfgoed. Wij worden daarbij ondersteund door onze partner Kempens Karakter, de erfgoedcel die instaat voor het cultureel erfgoed in onze regio.

Heb jij een leuk idee voor een activiteit? Contacteer ons dan. We verlenen graag onze medewerking, of verwijzen je door naar een erfgoedspeler uit ons ruime netwerk, die jou kan verder helpen.

Lokale erfgoedspelers

Bij erfgoedorganisaties denken de meeste mensen spontaan aan heemkringen. Berg en Nete onderhoudt zeker goede contacten met de heemkringen uit onze regio, maar lokale erfgoedspelers bestaan er in verschillende vormen:

  • Online communities, zoals de Facebookpagina Heist-op-den-Berg Vroeger en Nu. Deze bruisende gemeenschap verzamelt o.a. beeld- en archiefmateriaal van de gemeente Heist en haar deelgemeenten. Je kan er ook terecht voor spreuken in het lokaal dialect en informatie over lokale evenementen.
  • Heemkring De Poemp. Op hun website kan je o.a. bladeren door publicaties met interessante erfgoedverhalen uit Nijlen, zoals de geschiedenis van het rusthuis.
  • De lokale heemkring van Wiekevorst. Zij brachten in 2023 een nieuw boek uit met fotomateriaal uit het Wiekevorst van vroeger.
  • De facebookpagina Nijlen in Beeld. Hier vind je zeldzaam fotomateriaal uit de gemeente en haar deelgemeenten Kessel en Bevel.
  • ’t Dolhuis op de site van het Sint-Augustinusrusthuis van Berlaar. Een onroerend erfgoedpand met verleden én toekomst, en het enige restant van het oorspronkelijke rusthuis. Deze vereniging organiseert allerlei culturele activiteiten en bewaart dit stukje erfgoed op een levendige manier.
  • Het heemmuseum van Heemkring Die Swane. Hier staan allerlei voorwerpen tentoongesteld uit het rijke verleden van Heist-op-den-Berg, in een onroerend erfgoedpand op het Kerkplein.
  • Individuele, enthousiaste erfgoedspelers met elk een passie voor ‘hun’ verleden: metaaldetectorist en auteur Erik Ceuppens, schatbewaarder van het Schrieks verleden Tom Stroobants, Berlaars bekendste verzamelaar Jef De Ceuster, forten-gids Rudy Van Nunen, de jonge Ben Nijs die een korte documentaire maakte over het 19de-eeuwse herenhuis waarin hij woont, enzovoort…