Bij onroerend erfgoed en monumenten denken we meestal aan gebouwen. Misschien weleens aan een kasteeltuin of park. Maar wist je dat ook bomen en struiken erfgoed kunnen zijn? En dat ze bijvoorbeeld een historische, esthetische of volkskundige waarde kunnen hebben? Denk maar aan kapel- of gerechtsbomen, hagen die traditioneel gesnoeid, geknot of gevlochten zijn, of monumentale dreven.

Onbekend is onbemind. Daarom stropen IOED Berg en Nete en het Regionaal Landschap Rivierenland de mouwen op om dit waardevolle groene erfgoed in onze regio in kaart te brengen. Zodat iedereen er volop van kan meegenieten, we er beter zorg voor kunnen dragen en we ze kunnen doorgeven aan de volgende generaties.

Na het voorbereidende werk gaan we het terrein op om een eerste focusgebied in onze regio te inventariseren. Wil je graag mee aan de slag? Of ken jij een bijzondere boom of struik in Berlaar, Nijlen of Heist-op-den-Berg die zeker niet vergeten mag worden? Laat het ons weten via info@bergennete.be.


Hier lees je meer over wat houtig erfgoed juist is en hoe de inventarisatie in zijn werk gaat.

Het in kaart brengen van het houtige erfgoed in Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg is één van de speerpunten in onze werking de komende jaren. Ontdek hier welke andere plannen we nog in petto hebben voor 2021-2026.